Natuur & wandelingen

  • Ontelbare wandelmogelijkheden door bossen en langs open velden. Honden moeten steeds aan de leiband, doch er zijn wandelingen genoeg waar je zelden andere wandelaars tegenkomt. Houd wel even rekening met de jachtkalender in de regio. Vanuit de voordeur de Hoge Venen in : ga op ontdekkingstocht. Volg je zin voor avontuur, maar wees verstandig (plaatjes kom je niet altijd tegen)
  • Er zitten heel wat wandelingen in de welkomstmap in ons huisje, maar een interessante link is ook wel: www.ostbelgien.eu/nl/wandelen
  • Laat je verrassen door het Natuurpark Hoge Venen Eifel : www.eifelinfo.nl/hoge-venen-eifel-naturpark-hohes-venn-eifel
  • Meer van Bütgenbach : www.ostbelgien.eu/nl/fiche/bathingplaces/meer-butgenbach
    Niet alleen kan je hier in de zomer genieten van het strandgevoel, de 10km lange toer rond het meer is zeker een aanrader.
  • Meer van Robertville : www.robertville.be
    Neem zeker een kijkje op hun website ivm openingsuren. Honden niet overal toegelaten.

ONZE AANRADER - Het land van Négus (zie foto's) :

We wandelen direct in het hart van de venen. De Fraineu-veen ontsluiert zich, prachtig in haar oorspronkelijke staat. Dankzij het LIFE-project, waarbij heel veel sparrenbossen gerooid werden, werden meer dan 300 hectaren turf en heide gerestaureerd. Een groot project dat de venen uitbreidt tot aan de horizon….. In dit turfachtig heidelandschap werd de  Trôs Maret geboren die daarna een bergbeek werd - onze draad van Ariadne tijdens deze wandeling.

Vlak na de houten vlonders kruisen we de fundamenten van de hut van “Négus”, waar tijdens de jaren 1950 een kluizenaar woonde. We verlaten het heidelandschap en doorkruisen een donker bos waar de “Zes Beuken” staan, stille getuigen van de herderseconomie van de veen, van in de periode dat de herders er kwamen om uit te rusten. Verwondering alom bij het betreden van de vochtige zone van Chôdires, begroeid met berken, elzen en ratelpopulieren. Wat verder dendert de Trôs Maret, de bruisende bubbelende stroom die onze tijdens deze prachtige wandeling in de ongerepte natuur begeleidt.  

Meer info

Markering: groene rechthoek en logo veldslang